Аукцијска кућа Артемиде асте: Договорена продаја печата Стефана Немање Историјском музеју Србије.

0
146
Колекционар србског средњовековног новца Жељко Кнежевић објавио је на свом фејсбук профилу да му је аукцијска кућа Артемиде асте послала мејл у којем га је обавестила да је печат Стефана Немање продала Историјском музеју Србије.

Према Кнежевићевим речима за портал Србска средњовековна историја, он се пријавио за учешће на аукцији на којој је требало да буде продат печат, а која треба да буде одржана 6. и 7. маја.

Аукцијска кућа му је данас послала мејл у којем га је обавестила да је печат Стефана Немање продат Историјском музеју Србије.

И на сајту аукцијске куће Артемиде асте је објављено да је печат Стефана Немање повучен са аукције и продат Историјском музеју Србије.

Артемиде асте: Печат Стефана Немање повучен са аукције и приватним договором продат Историјском музеју Србије

Превод мејла преузет са фејсбук профила Жељка Кнежевића преносимо у целости:

„Лот 788 – Стефан Немања, оловни печат, продат приватним договором Историјском музеју Србије.

Скриншот првог дела мејла који је аукцијска кућа Артемиде асте послала Жељку Кнежевић. Аутор фотографије Жељко Кнежевић.
Скриншот првог дела мејла који је аукцијска кућа Артемиде асте послала Жељку Кнежевић. Аутор фотографије Жељко Кнежевић.

 

Обавештавамо вас да је лот 788, оловни печат Стефана Немање (1113/4-1199), повучен са аукције и приватним договором продат Историјском музеју Србије.

Печат је објављен на нашој аукцији Артемиде LIX почетком априла.

Донесен као обичан византијски печат, наши стручњаци су га правилно идентификовали и класификовалиприписујући га Стефану Немањи, једном од оснивача Србије.

Лот је изазвао велику пажњу, не само међу нумизматичарима, већ и међу свим србским историчарима.

Историјски музеј Србије је приметио овај важан предмет и контактирао нашу аукцијску кућу тражећи могућност директне куповине.

Скриншот другог дела мејла који је аукцијска кућа Артемиде асте послала Жељку Кнежевић. Аутор фотографије Жељко Кнежевић.
Скриншот другог дела мејла који је аукцијска кућа Артемиде асте послала Жељку Кнежевић. Аутор фотографије Жељко Кнежевић.

 

Иако је необично да наша аукцијска кућа повлачи лотове понуђене на аукцији како би их продала по приватном договору, учинили смо све да олакшамо преговоре између Музеја и пошиљаоца лота.

Са задовољством за све стране, преговори су данас завршени и ускоро ће се овај значајан печат вратити у Србију и бити изложен у Историјском музеју где ће му се моћи дивити сав српски народ и посетиоци из целог света.

С поштовањем,

Лоренцо Морети

Историјски музеј Србије потврдио: Купили смо печат Стефана Немање

Историјски музеј Србије потврдио је за портал Српска средњовековна историја на питање да је купио печат Стефана Немање.

Историјски музеј ће ускоро објавити саопштење поводом куповине печата Стефана Немање.

Желимо искрено да честитамо Историјском музеју Србије, директорки музеја Душици Бојић и свима који су учествовали у куповини печата Стефана Немања и да кажемо да смо радосни што један тако вредан културно-историјски предмет долази.

Печат Стефана Немање

ИЗВОР: Српска Средњовековна Историја

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here