среда, 27 септембра, 2023
НасловнаВЕСТИАукцијска кућа Артемиде асте: Договорена продаја печата Стефана Немање Историјском музеју Србије.

Аукцијска кућа Артемиде асте: Договорена продаја печата Стефана Немање Историјском музеју Србије.

Колекционар србског средњовековног новца Жељко Кнежевић објавио је на свом фејсбук профилу да му је аукцијска кућа Артемиде асте послала мејл у којем га је обавестила да је печат Стефана Немање продала Историјском музеју Србије.

Према Кнежевићевим речима за портал Србска средњовековна историја, он се пријавио за учешће на аукцији на којој је требало да буде продат печат, а која треба да буде одржана 6. и 7. маја.

Аукцијска кућа му је данас послала мејл у којем га је обавестила да је печат Стефана Немање продат Историјском музеју Србије.

И на сајту аукцијске куће Артемиде асте је објављено да је печат Стефана Немање повучен са аукције и продат Историјском музеју Србије.

Артемиде асте: Печат Стефана Немање повучен са аукције и приватним договором продат Историјском музеју Србије

Превод мејла преузет са фејсбук профила Жељка Кнежевића преносимо у целости:

„Лот 788 – Стефан Немања, оловни печат, продат приватним договором Историјском музеју Србије.

Скриншот првог дела мејла који је аукцијска кућа Артемиде асте послала Жељку Кнежевић. Аутор фотографије Жељко Кнежевић.
Скриншот првог дела мејла који је аукцијска кућа Артемиде асте послала Жељку Кнежевић. Аутор фотографије Жељко Кнежевић.

 

Обавештавамо вас да је лот 788, оловни печат Стефана Немање (1113/4-1199), повучен са аукције и приватним договором продат Историјском музеју Србије.

Печат је објављен на нашој аукцији Артемиде LIX почетком априла.

Донесен као обичан византијски печат, наши стручњаци су га правилно идентификовали и класификовалиприписујући га Стефану Немањи, једном од оснивача Србије.

Лот је изазвао велику пажњу, не само међу нумизматичарима, већ и међу свим србским историчарима.

Историјски музеј Србије је приметио овај важан предмет и контактирао нашу аукцијску кућу тражећи могућност директне куповине.

Скриншот другог дела мејла који је аукцијска кућа Артемиде асте послала Жељку Кнежевић. Аутор фотографије Жељко Кнежевић.
Скриншот другог дела мејла који је аукцијска кућа Артемиде асте послала Жељку Кнежевић. Аутор фотографије Жељко Кнежевић.

 

Иако је необично да наша аукцијска кућа повлачи лотове понуђене на аукцији како би их продала по приватном договору, учинили смо све да олакшамо преговоре између Музеја и пошиљаоца лота.

Са задовољством за све стране, преговори су данас завршени и ускоро ће се овај значајан печат вратити у Србију и бити изложен у Историјском музеју где ће му се моћи дивити сав српски народ и посетиоци из целог света.

С поштовањем,

Лоренцо Морети

Историјски музеј Србије потврдио: Купили смо печат Стефана Немање

Историјски музеј Србије потврдио је за портал Српска средњовековна историја на питање да је купио печат Стефана Немање.

Историјски музеј ће ускоро објавити саопштење поводом куповине печата Стефана Немање.

Желимо искрено да честитамо Историјском музеју Србије, директорки музеја Душици Бојић и свима који су учествовали у куповини печата Стефана Немања и да кажемо да смо радосни што један тако вредан културно-историјски предмет долази.

Печат Стефана Немање

ИЗВОР: Српска Средњовековна Историја

ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ

АНТИЧКА И СРЕДЊОВЕКОВНА ВАРОШИЦА “ГОТОВУША”. ЧЛАНАК О ВАРОШИЦИ НА ЈУГУ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ, ПОДНО ШАР ПЛАНИНЕ!

Постаје све луђе и луђе у наративу државе Србије, да смо спали на томе да се прича о северу покрајине а, не о остатку...

КАРАЂОРЂЕВИЋИ И КАКО СУ НАС ПРОДАЛИ ВАТИКАНУ!

За време владавине Карађорђевића дошло је до договарања и потписивања Конкордата са Светом столицом (Ватиканом), за који се слободно може рећи да био камен...

КУЛТУРОЦИД: Како су нацисти уништили Народну библиотеку Србије!

Народна библиотека Србије настала је у Крагујевцу 12. јула 1838, у оквирима Министарства просвете, да би почетком наредне године била пресељена у Београд. У другој...

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

НАЈПОПУЛАРНИЈЕ

НЕДАВНИ КОМЕНТАРИ