Rekl2
Приликом изградње коридора 10, тачније друге траке ауто пута који води за Грчку, на потезу између Врања и Бујановца, пронађено је археолошко налазиште.
Велики град, за који се процењује да је постојао у 5. и 4. веку нове ере, археолози процењују да је имао више од 100 хиљада становника.

Јужно од села Павловац, пронађена је некропола, гробље где је пронађено више од тридесет костура. Ипитивањем старости уз помоћ угљеника, утврђено је да су кости старе више од 24 века.

Ништа чудно и необично, рекло би се.

Међутим, научници су били запањени једном чињеницом када су урадили ДНК анализу пронађених костију.

Некима ће изгледати невероватна чињеница да се овај ДНК материјал чак 80% поклапа са ДНК локалног србског становништва у Врањској и Бујановачкој општини, са 10% арнаутског становништва и остатак од 10% је непознато.

Научници су постали збуњени, па су онда упоредили ДНК материјал становништва са Југа Србије и становништва Херцеговине, где је такође пронађено исто поклапање у ДНК, око 80%, што је индиковали закључак да је реч о истом народу.

ИЗВОР: србијаданас.нет

Напомена!!!

Посјетиоци наше „Веб странице“ често су збуњени и у недомици, зашто на нашој страници користимо варијанту СРБСКИ а не СРПСКИ.

Свјесно и са намјером пишемо срБски умјесто срПски, не користећи граматичко правило једначења сугласника по звучности!

ДТАЉНИЈЕ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Uključena je moderacija komentara. Vašem komentaru može biti potrebno određeno vreme da se pojavi.