среда, 27 септембра, 2023
НасловнаВЕСТИИсторијски музеј Србије представио печат Стефана Немање: Печат купљен за 15.000 евра.
КАТЕГОРИЈА

Историјски музеј Србије представио печат Стефана Немање: Печат купљен за 15.000 евра.

Историјски музеј Србије недавно је купио печат Стефана Немање у Сан Марину. Данас је тај печат званично представљен српској јавности на конференцији за медије у Историјском музеју Србије.

Печат је требало да се нађе на аукцији, али је у последњем тренутку купљен директно од власника, уз посредство аукцијске куће „Артемиде асте“, која га је првобитно ставила на своју аукцију.

Данас је тај печат представљен српској јавности на конференцији за новинаре. Велики број новинарских екипа који је присуствовао конференцији сведочи о огромном интересовању српске јавности за тај печат.

На конференцији су говорили др Душица Бојићдиректорка Историјског музеја Србијефилиграниста Горан Ристовић и др Бењамин Хекићнаучник сарадник Историјског института у Београду.

Како је купљен печат Стефана Немање

Према речима др Бењамина Хекића, поред њега, у процену аутентичности печата били су укључени и научни саветник у Археолошком институту др Вујадин Иванишевић, а контактирана су и двојица иностраних стручњака за византијске печате Жан Клод Шене и Вернер Зајбт, као и српске научнице др Гордана Томовић и др Јована Шаљић Ратковић.

Музеји из Србије не могу самостално да учествују на иностраним аукцијама на којима се налазе предмети које би наши музеји хтели да купе. Ми морамо да имамо заступника, а по правилу наш заступник на одређеној аукцији је амбасадор Србије из земље у којој се аукција одржава, казала је др Душица Бојић.

Печат великог жупана Стефана Немање. Фотографија је власништво сајта Српска средњовековна историја.

„Тако смо и ми као Историјски музеј Србије имали заступника за аукцију на којој је требало да се нађе печат Стефана Немање. За аукцију се пријавило 70 учесника. Почетна цена печата је била 1000 евра, затим је нарасла на 8.500 евра.
Тада смо контактирали аукцијску кућу `Артемиде асте` и питали да директно, ван аукције, купимо печат. Власник `Артемиде асте` је рекао да ће наш предлог пренети власнику печата, што је он и учинио. Власник печата је пристао на директну куповину печата. На крају је договорено да печат платимо 12.000 евра“, открила је Душица Бојић како је печат купљен.

 

Конференција за новинаре у Историјском музеју Србије поводом куповине печата Стефана Немање и представљање печата српској јавности. Фотографија је власништво сајта Српска средњовековна историја.

.

„И власник аукцијске куће и власник печата су схватили да овакав један предмет треба да се нађе у музеју, а не у рукама колекционара.

Овом приликом морам да се захвалим и једном и другом што су то разумели и што је печат продат нама“, додала је Душица Бојић.

Директорка Историјског музеја је казала да ће печат бити изложен у том музеју током лета, чим буде направљена специјална витрина за њега.

Цена од 12.000 евра не укључује провизију аукцијске куће

На питање портала Српска средњовековна историја да ли цифра од 12.000 евра укључује и провизију за аукцијску кућу, Душица Бојића је одговорила:

„Не. То је цена без аукцијске провизије. Такође, Историјски музеј Србије ће морати да плати и ПДВ држави Србији на укупан износ (цена печата, провизија аукцијске куће и други трошкови укупно износе 15.000 евра и на њега се плаћа ПДВ, прим. уред).

Користим ову прилику да апелујем да се укине плаћање ПДВ-а на културно-историјско благо које наши музеји враћају у Србију.“

Фонд Историјског музеја Србије богатији и за златник краља Милана Обреновића, новчић краља Милутина и реплику жезла цара Душана

На конференцији за штампу јавности су приказана још три предмета који су недавно постали део колекције Историјског музеја Србије – златник од 20 динара краља Милана Обреновића, искован 1882. године, новчић краља Милутина и реплика жезла цара Душана, израђена на основу фреске из Манастира Лесноворад филигранисте Горана Ристовића Покимице.

Реплика жезла цара Душана, рад филигранисте Горана Ристовића Покимице. Фотографија је власништво сајта Српска средњовековна историја.

.

Златник краља Милана Обреновића је поклон Невене и Саше Димитријевића Историјском музеју Србије, а новчић краља Милутина је поклон филигранисте Горана Ристовића Покимице.

Горан Ристовић Покимица са репликом жезла цара Душана. Фотографија је власништво сајта Српска средњовековна историја.

Наведени предмети ће од лета бити придодати актуелној изложби Историјског музеја Србије „Чекајући сталну поставку“.

Реплика жезла цара Душана, рад филигранисте Горана Ристовића Покимице. Фотографија је власништво сајта Српска средњовековна историја.

Реч уредник портала Српска средњовековна историја

Портал Српска средњовековна историја још једном жели да похвали Историјски музеј Србије на куповини печата Стефана Немање и све стручњаке који су учестовали у том послу и да се у име целе редакције захвали свима што је такав један вредан предмет дошао у Србију.

Надамо се да ће то бити један велики подстрек за Министарство културе, све музеје и институције културе да и даље раде на повратку српског културно-историјског блага у Србију.

 

ИЗВОР: Србска Средњовековна Историја

ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ

АНТИЧКА И СРЕДЊОВЕКОВНА ВАРОШИЦА “ГОТОВУША”. ЧЛАНАК О ВАРОШИЦИ НА ЈУГУ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ, ПОДНО ШАР ПЛАНИНЕ!

Постаје све луђе и луђе у наративу државе Србије, да смо спали на томе да се прича о северу покрајине а, не о остатку...

Аукцијска кућа Артемиде асте: Договорена продаја печата Стефана Немање Историјском музеју Србије.

Колекционар србског средњовековног новца Жељко Кнежевић објавио је на свом фејсбук профилу да му је аукцијска кућа Артемиде асте послала мејл у којем га...

Примери псеудоисторије из других земаља.

У овом тексту ћемо навести један број примера из других земаља како бисмо показали да оно што раде домаћи псеудонаучници није нешто што је...

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

НАЈПОПУЛАРНИЈЕ

НЕДАВНИ КОМЕНТАРИ