среда, 27 септембра, 2023
НасловнаЗАНИМЉИВОСТИМИЛИЦА РАКИЋ ВЕЧНО ЖИВИ У МАНАСТИРУ ТРЕБИЊА! Њену фреску благословио је патријарх...

МИЛИЦА РАКИЋ ВЕЧНО ЖИВИ У МАНАСТИРУ ТРЕБИЊА! Њену фреску благословио је патријарх Павле ЛИЧНО! ТУГА ШТА НА ЊОЈ ПИШЕ.

Фреске Милице Ракић налазе се и у манастирској цркви манастира Тресије на Космају и у манастиру Ваведења Пресвете Богородице у Београду.
Манастир Тврдош код Требиња

Трогодишња Милица Ракић која је трагично страдала у бомбардовању у пролеће 1999. године и која је постала својеврсни симбол целе те страхоте, од 2004. има своју фреску у манастиру Тврдош код Требиња.

Људи из свих крајева света који дођу да посете ту светињу пред њом се моле богу и крсте.

Иако званично није канонизована, на иницијативу сада пензионисаног владике Атанасија и уз благослов владике Григорија и покојног патријарха Павла, пет година након бомбардовања је фрескописац ђакон Никола Лубардић из Београда у манастиру Тврдош у византијском стилу осликао фреску мале Милице, на којој пише: „Св.н.муч. (Света новомученица) од НАТО. Милица дете“.

Јеромонах Порфирије из манастира Тврдош, у којем се фреска налази сада већ дуже од једне деценије, прича да се верници, а поготово они који први пут дођу у манастир, пред том феском одмах заустављају.

– Верници углавном реагују са пијететом, стану пред фреску, прекрсте се и помоле.

Неки се пак изненаде, јер знају да Милица још није светица, па им буде мало чудно што је њена фреска присутна у манастиру, а странцима из неког разлога смета та фреска, а неки од њих су је гледали чак са презиром – причао је раније отац Порфирије, а писао портал Београд.ин.

Сам патријарх Павле је, како прича јеромонах Порфирије, одмах пошто је фреска насликана дошао до манастира да је види и благословио ју је.

Фреске Милице Ракић налазе се и у манастирској цркви манастира Тресије на Космају и у манастиру Ваведења Пресвете Богородице у Београду.

ИЗВИР: Курир

ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ

Најстарији народ у Пољској, Кашуби, причају српским језиком!

Када као туриста дођете у Гдањск и околину, не треба да знате пољски да би сте се споразумевали са локалним становништвом. Овде већину житеља...

КУЛТУРОЦИД: Како су нацисти уништили Народну библиотеку Србије!

Народна библиотека Србије настала је у Крагујевцу 12. јула 1838, у оквирима Министарства просвете, да би почетком наредне године била пресељена у Београд. У другој...

ПРОНАШЛА СУ ЈЕ ДЕЦА, ПОЛУНАГУ СА РАСПЛЕТЕНОМ КОСОМ: Ко је Зорка, пронађена после 22 године.

Сељаци на планини Борји, јануара 1939. године, пронашли су дивљу, полунагу жену, са огртачем од траве… У њој су препознали девојку несталу пре 22...

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

НАЈПОПУЛАРНИЈЕ

НЕДАВНИ КОМЕНТАРИ