Rekl2

Епископ ваљевски Милутин преминуо је ноћас, два часа након поноћи у КБЦ “Др Драгиша Мишовић” у Београду, где је био пребачен због погоршања свог здравственог стања, након што му је потврђен корона вирус, потврђено је у “Блицу” у Епархији ваљевској.

Подсећамо, Епархија ваљевска је пре три дана саопштила да је код владике Милутина потврђено присуство вируса корона, као и код још двојице свештеника Епархије, као и да се они налазе на лечењу у КБЦ „Др Драгиша Мишовић” у Београду.

Епископ ваљевски Милутин

У истом саопштењу Епархија је најоштрије протестовала и демантовала писање појединих медија и изјаве челника локалне власти да се зараза корона вируса на овом подручју “раширила због путовања појединих свештеника у иностранство и доласка свештеника из Италије у Ваљево”.

– Од тренутка проглашења ванредног стања, епископ Милутин ни за један метар није напустио седиште Епархије ваљевске и од почетка је поштовао правила самоизолације, одговорно дајући пример свим свештеницима и верницима.

Владика Милутин први је у СПЦ донео одлуку о прекиду освећења домова пред празник Васкрса (свећење васкршње водице), имајући у виду информацију да се у Ваљеву појавио вирус и старајући се и на тај начин да се спречи ширење заразе – саопштила је тада Епархија. П. В.

Епископ Милутин је рођен 10. јануара 1949. године у селу Мијачи код Ваљева.

Већ са 14 година отишао је у манастир Каона где је био искушеник, да би се 1963. године и замонашио.

У манастиру Каона био је намесник, парох и игуман.

Пре него што је, након два века, Епархија ваљевска поново успостављена.

Епископ Милутин је био епископ аустралијско–новозеландски, а у завичај се вратио после заседања Светог архијерејског сабора СПЦ, када је изабран за епикопа обновљене Епархије ваљевске.

Устоличен је у септембру 2006. године у Храму Васкрсења Христовог у Ваљеву.

ИЗВОР: telegraf.rs

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Uključena je moderacija komentara. Vašem komentaru može biti potrebno određeno vreme da se pojavi.