понедељак, 4 децембра, 2023
НасловнаЗАНИМЉИВОСТИПронађено „скривено поглавље“ текста у Библији!
КАТЕГОРИЈА

Пронађено „скривено поглавље“ текста у Библији!

Научници су уз помоћ УВ светлости пронашли “скривено поглавље” библијског текста скоро 1.750 година након што је први пут написан.У 6. веку писар у Палестини је узео књигу Јеванђеља на којој је био исписан сиријски текст из 3. века и избрисао га је и написао је нови.
Скривено поглавље у Библији видљиво само уз помоћ УВ светлости (© Ватицан Либрарy)

Пергамената је у пустињи у средњем веку било мало. Стога су рукописи који су претходно били исписани, брисани и поново коришћени.

Истраживач, Грогориј Кесел, који се бави средњим веком са Аустријске академије наука, је сада успео да изгубљене речи на овом слојевитом рукопису, такозваном палимпсесту, поново учини читљивим.

Палимпсести, древни рукописи, су коришћени у античко доба због недостатка пергамента.

Речи би се исписивале на материјалу више пута све док неколико слојева не прекрије скривене речи испод.

Григориј Кесел је на појединим сачуваним страницама овог рукописа открио један од најранијих превода Јеванђеља, који је настао у 3. веку, а преписан је у 6. веку.

Мали рукописни фрагмент је са сиријског преведен на грчки језик.

Текст на рукопису, који се чува у ватиканској библиотеци, откривен је уз помоће УВ светлости.

Резултати истраживања су објављени у часопису Неw Тестамент Студиес.

Стара верзија Јеванђеља по Матеју је откривена
Кесел је у саопштењу за медије рекао да је текст проширена, невидљива верзија поглавља 12 у Матејевој књизи која је првобитно била део старосиријских превода Библије.

Откривени рукопис је идеалан за разумевање најраније фазе текстуалне еволуције Библије. То значи да постоје неке разлике у односу на модерне преводе текста.

На пример оригинална грчка верзија Јеванђеља по Матеју 12:1, која је данас најчешће коришћена, каже: „У то време иђаше Исус у суботу кроз усеве: а ученици Његови огладнеше, и почеше тргати класје, и јести“.

Међутим, новооткривени сиријски превод је мало другачији. У њему је писало: „почео је брати класје, трљати их у рукама и јести их“.

„Ово откриће доказује колико продуктивна и важна може бити интеракција између модерних дигиталних технологија и основних истраживања на проучавање средњовековних рукописа“, рекла је Клаудија Рап, директор Института за средњовековна истраживања при Аустријској академији.
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ

КАКО СУ МОШТИ КРАЉА МИЛУТИНА ЗАВРШИЛЕ У СОФИЈИ?

Како тврди званична историја, мошти српског краља Милутина су пред турским рушилачким бесом, одмах после Косовске битке, склоњене у село Трепча, а после пропасти...

Тито је забранио да кренемо тенковима на Косово! Исповест Србина у Совјетској армији

Моја јединица је после ослобођења севера Србије требало да иде на Косово, али је Тито то изричито забранио. Побунили су се Шиптари, требало је...

ПОТВРЂЕНО: Ћирилица у Вуковару од 17. века, рестауриран вредан документ!

ДЕТАЉНИ резултати недавног пописа у Хрватској чекају се с великом бојазни да су Срби у Вуковару током последње деценије бројчано “пали” испод 33 одсто,...

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

НАЈПОПУЛАРНИЈЕ

НЕДАВНИ КОМЕНТАРИ