Rekl2
Наш чланак посвећен је наставку приче о, Србија после Антике. Прича о првој српској династији као и држави на Балкану.
Car Svevlad (ДИНАСТИЈА САМОВЛАДОВИЋА) - YouTube
Car Svevlad (ДИНАСТИЈА САМОВЛАДОВИЋА) YouTube

Након пропасти Гота и Хуна, велики човек по имену Свевлад појави се међу јужним Србима. Он дође из Велике Србије и вешто употреби слабост Рима и Византије, да би оновао прву српску државу, која се простирала преко планина Балкана од Риле па до Старе планине, преко Северне Македоније, Старе Србије,Арбаније, дуж Јадранског мора чак до Истрију и Трст.

карта Србије за време Свевладаовића
Карта Србије за време Свевладаовића( PREFECTURE OF ILLYRICIUM) је подручије Србије у овом латинском називу око 565 или V век.

Због савеза срба и немаца многи погрешно квалификоваше Свевлада као готског краља, наводећи да је Гот, словенског порекла. Он је заправо лужички Србин, из лужичког племена Милчана. Ову информацију можемо наћи у књизи истакнутог српског историчара, Милоша Милојевића, чија је књига била забрањена готово 124. године. А да су били срби и да су себе звали србима милчанима, потврђује и средњовековни немачки историчар Thietmar von Meserbug. Милчани су срби како бележе Реиниције и Дитмар. Срби, сада Сорби су настали из два словенска племена, Млечана и Лужичана. У IV веку су насељавали област између река Елба и Одра. Два мала словенска племена су иначе огранци већег српског племена на реци Елби. Контролисали су већи део данашње Саксоније и основали градове Дрезден, Лајпциг и Кемниц.

Српски војник и оцила на њему у Дрездену.

 

После његове смрти 530. године. наслеђује га најстарији син Борис. Он остаје да влада у земљама свог оца, а два млађа брата шаље да освајају остале територије. Свевлад је имао  три сина, Бориса, Татилу и Остројила. Татилу је отишо у Италију а Остројило у Илирију(данашња српска крајина у Хрватској). Остројилу је престоница била у Превалису(Шар планина). Одатлен је послао свог сина Свевлада другог да осваја земље изван Загорија. Остројила убија византијска војска и његов син Свевлад 2 креће у крвну освету. Он влада од Валдевина до Пољске. Његов син звао се Селимир, а унук Владан. За време владавине Владана долази до имиграције Бугара, који траже да их он узме под своју заштиту. Тотило у договору са својом браћом одлази у Италију са великом војском, и након много победа, осваја Рим. Наставио је да напада Италију у савезу са Готима, е због тога они мисле да је Гот, заправо није!

Остројило након што је пребацио престоницу у Превалису(Шар планина). Освојио је многе преостале градове на Јадрану. Уништио је стари град Епидаурус у Далмацији. Грци и латинци, бежећи од Срба, повукли се на оток Локрум и основали град Рагуза. Остројило је био вођа династије словенско-готских краљева, који су владали западном Илиријом, од отприлке од 535. до 619.године.

Срби су дошли за њима и утврдили град Дубровник који је касније постао познат као веома јак по богаству и образовању.  Поред свих наведених крајева ови краљеви су владали Босном, Хрватском и Превалисом, који је тад укључивао жупанију Захумље(Херцеговина), земљу Требиње, околину Котора, Дукљу,Скадар, Стари Бар и итд. Цела земља између Дукље и Неретве је под влашћу Остројила

Грб Осртојила, Бориса и Тотиле је са три главе лава које означавају три брата, из династије Свевладовићи.

Грб Свевладовића
Грб Свевладовића
Више о свему овоме, можете да гледате на видеу испод, са канала ЈуТубе-а Српска Историја. 

 

2 КОМЕНТАРА

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Uključena je moderacija komentara. Vašem komentaru može biti potrebno određeno vreme da se pojavi.