среда, 27 септембра, 2023
НасловнаЗАНИМЉИВОСТИСРБСКИ ДИНАР ЈЕ У УПОТРЕБИ ЈОШ ОД 13. ВЕКА А ПРИМАЛЕ СУ...
КАТЕГОРИЈА

СРБСКИ ДИНАР ЈЕ У УПОТРЕБИ ЈОШ ОД 13. ВЕКА А ПРИМАЛЕ СУ ГА И ДРУГЕ ДРЖАВЕ!

Традиција употребе новца на просторима данашње Србије веома је дуга и сеже у далеку прошлост. Србски динар има дугу историју, а можемо је пратити од почетка 13. века. 

Када је у средњем веку дошло до формирања независних држава у Европи, сваки владар је своју политичку независност истицао ковањем сопственог новца.

Исти случај је био и са средњовековном србском државом, која је почела да јача од владавине Стефана Немање током друге половине 12. века.
“Динар” се међу Србима први пут помиње у изворима с краја 1214. године, у време Стефана Првовенчаног.

Новац су, све до пада Деспотовине, 1459. године под турску власт, наставили да кују готово сви србски владари, и то широм територије сбске средњовековне државе, у ковницама које су се налазиле у близини бројних рудника сребра као што су Брсково, Рудник, Ново Брдо, Сребрница, Трепча и други.

Битно је напоменути да у средњовековној Србији није постојала централа државна ковница.

Србски динар у средњем веку

Србски средњовековни новац је кован у више места, обично у близини бројних рудника сребра или у градовима.

Прво самостално ковање новца у средњовековној србској држави започео је краљ Стефан Радослав по узору на византијски новац.

Један од најбитнијих рудника сребра у том периоду свакако је био Брсково (код данашњег Мојковца, у Црној Гори) при ком се налазила и ковница новца, а по својој вредности остао је чувен брсковски динар.

Брсковски динар је назив за средњовековни сребрни србски динар, рађен у ковачници (тврђави) рудника Брсково.

Како су емисије новца називане према његовом пореклу, тако се већ 1277. године, за време краља Драгутина, назив “брсковски динар” нашао у Дубровачком царинском статуту.

Понекад се новац по пореклу помињао у ширем смислу области или државе, као “динари краља Рашке” или “рашки динари” како је навођено у Венецији.

Прве емисије брсковског новца биле су по квалитету равне венецијанском грошу. Има података да су биле и вредније тј. имале мало већу тежину од венецијанског.

Све док је србски новац имао те карактеристике, Венеција га је радо примала.

Крунидбени динар Цара Душана.

Међутим, кад је дошло до пада његове вредности, додуше минималног, и на тежини и на квалитету, Венеција је зауставила његов пријем.

Управо због тога, чувени италијански књижевник Данте Алигијери сместио је србског средњовековног краља Милутина у свој чувени еп “Божанствена комедија” ни мање ни више него у – пакао, а владар је оптужен за фалсификовање.

Бројност, разноврсност и лепота средњовековне србске валуте, достигла је свој врхунац за време највећег србског владара, краља (1331–1346), а потом цара Душана (1346–1355), када се превазилазе суседне земље тога времена.

Србска средњовековна држава се угасила у 15 веку, доласком Османског царства, а са њом се и угасила производња новца.

Све до половине 19. века у употреби је био велики број различитих монета страних држава. У периоду турске превласти, на територији данашње Србије радило је неколико ковница турског новца, Ново Брдо, Кучајна и Београд.

Назив последње врсте турског сребрног новца – пара – присутан је и данас као назив стотог дела србског динара.

ИЗВОР: Србија Данас

ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ

МИЛИЦА РАКИЋ ВЕЧНО ЖИВИ У МАНАСТИРУ ТРЕБИЊА! Њену фреску благословио је патријарх Павле ЛИЧНО! ТУГА ШТА НА ЊОЈ ПИШЕ.

Фреске Милице Ракић налазе се и у манастирској цркви манастира Тресије на Космају и у манастиру Ваведења Пресвете Богородице у Београду. Трогодишња Милица Ракић која...

Најстарији народ у Пољској, Кашуби, причају српским језиком!

Када као туриста дођете у Гдањск и околину, не треба да знате пољски да би сте се споразумевали са локалним становништвом. Овде већину житеља...

КУЛТУРОЦИД: Како су нацисти уништили Народну библиотеку Србије!

Народна библиотека Србије настала је у Крагујевцу 12. јула 1838, у оквирима Министарства просвете, да би почетком наредне године била пресељена у Београд. У другој...

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

НАЈПОПУЛАРНИЈЕ

НЕДАВНИ КОМЕНТАРИ