среда, 27 септембра, 2023
НасловнаЗАНИМЉИВОСТИШТА ЗНАЧИ ИМЕ СРБИ? Једна од НАЈСТАРИЈИХ словенских речи, постоји ЈОШ ЈЕДАН...
КАТЕГОРИЈА

ШТА ЗНАЧИ ИМЕ СРБИ? Једна од НАЈСТАРИЈИХ словенских речи, постоји ЈОШ ЈЕДАН народ који се зове КАО МИ.

Значење имена Срби потиче још из наше прапостојбине. О историји Србије пре Немањића писали су само страни историчари. Први који је оставио податке о нама био је византијски цар Константин Порфирогенит у 10. веку у својим списима “О народима”.

Тек у “Летопису попа Дукљанина” у другој половини 12. века, појављује се први домаћи историјски запис на словенском језику.

То је историја далматинских Словен (Срба и Хрвата) од сеобе до под крај 12. века. У првом делу Летописа налазе се сачуване приче и легенде, а у завршном делу је хроника збивања у Дукљи у 11. и 12. веку.

У њој се о далматинским Словенима говори као о једном народу, Срби и Хрвати као народ уопште се не спомињу, али се спомињу Србија и Хрватска.

Фото: Профилија
Кола србска у Лужици данашњој Немачкој.

Срби су тек почели о себи да пишу од времена Светог Саве и Стефана Првовенчаног, а обоје започињу историју нашег народа од свог оца Стефана Немање.

О периоду пре Стефана Немање о нашем народу ми можемо говорити само из извора туђих писаца, или на основу појединих историјских извора.

СРБИ И ЛУЖИЧКИ СРБИ

Етимологија имена Срби није објашњена. Према писањима Ф. Конта то је једно од најстаријих и најархаичнијих имена у словенском свету. Највероватније је донето из старе прапостојбине.

Једна занимљивост је да Срби нису једини народ који носи то име. Наиме, постоје још и Лужички Срби, који су језички сасвим другачији од балканских Срба.

 Немци их називају Сорбен, а нас Сербен, док они себе називају исто као што и ми називамо себе- Серби. Са друге стране, нас називају Јужни Серби.

Ако сте се некада питали ко су Лужички Срби, ево одговора:

Лужички Срби остатак су некада врло моћног народа који је живео на подручју источне Немачке и Пољске, о чијој величини говори и чињеница да је граница између словенских и германских племена у доба Карла Ввеликог (9. век) називана лимес сорабуцус (србска граница).

Лужички Срби(Чеси,Словаци,Пољаци)
ИМЕ СРБИ

Код античких писаца име Срби јавља се и пре појаве Словена на историјској сцени . Код грчког писца Птоломеја, Срби се спомињу као сарматски народ настањен између североисточног Кавказа и реке Волге.

Име Срби било је познато још из Карпата у старој словенској прадомовини. Помиње се у Полабљу, Великопољској и приморју. Одржало се и данас као име словенског становништва у источној Немачкој (Лужички Срби). Сама реч “Срби” извођена је из лезгијског израза “сур” (човек) и наставка за множину “би” (људи, народ). У новије време изводи се из речи “пасерб” (сродник), а тумачи се и као савезник, пријатељ, друг. Именом Срби обележава се и у античким изворима становништво словенског порекла које је захватало простор од реке Цетине на западу до Ибра на истоку и Боке Которске на југоистоку. Територија коју су насељавали Срби називала се, по античким изворима, “Крштена” и “Некрштена Србија”. Романи су српско становништво називали Сцлавус (Славус), Арбанаси Скје, а Мађари Расциани, Rassiani, Расзок (по називу Рашке).

ИЗВОР: Историја Србије Блог

 

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ!

ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ

МИЛИЦА РАКИЋ ВЕЧНО ЖИВИ У МАНАСТИРУ ТРЕБИЊА! Њену фреску благословио је патријарх Павле ЛИЧНО! ТУГА ШТА НА ЊОЈ ПИШЕ.

Фреске Милице Ракић налазе се и у манастирској цркви манастира Тресије на Космају и у манастиру Ваведења Пресвете Богородице у Београду. Трогодишња Милица Ракић која...

Најстарији народ у Пољској, Кашуби, причају српским језиком!

Када као туриста дођете у Гдањск и околину, не треба да знате пољски да би сте се споразумевали са локалним становништвом. Овде већину житеља...

КУЛТУРОЦИД: Како су нацисти уништили Народну библиотеку Србије!

Народна библиотека Србије настала је у Крагујевцу 12. јула 1838, у оквирима Министарства просвете, да би почетком наредне године била пресељена у Београд. У другој...

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

НАЈПОПУЛАРНИЈЕ

НЕДАВНИ КОМЕНТАРИ