среда, 27 септембра, 2023
НасловнаСРБСКА ИСТОРИЈАУ ШТА СУ ВЕРОВАЛИ СРБИ ПРЕ ХРИШЋАНСТВА: Да ли знате ко је...
КАТЕГОРИЈА

У ШТА СУ ВЕРОВАЛИ СРБИ ПРЕ ХРИШЋАНСТВА: Да ли знате ко је Свети Илија Громовник?

Пантеон Јужних Словена најтеже је реконструисати, јер су они рано потпали под непосредни утицај византијске цивилизације и хришћанске религије.
Словени су  веровали у једног врховног бога, и то бога муње Перуна, коме су била подређена божанства нижег реда.
СЛАВЉЕ ПЕРУНА (ФОТО: ПРОФИМЕДИА)
Можемо повезати стару словенску митологију са много познатијом грчком, јер има много готово истоветних. Перун је сличан Зевсу, Весна, богиња пролећа Деметри, Дабог Хефесту, Коловрат Аполону.
Како су у топономастици јужно од Дунава многи трагови имена Перуна, може се претпоставити да је код Јужних, као и код Источних Словена, Перун био врховни бог. У топонимима има трагова и о Велесу, о чијем се лику и функцијама код Јужних Словена може индиректно судити по описима Светог Саве, који је, по србском народном предању, првенствено просветитељ, покровитељ и заштитник стоке.
СИМБОЛ КОЛОВРАТА (ФОТО: ПРОФИМЕДИА)
Њему би био близак и Дабог или Дајбог из србских прича, црно и хромо божанство доњег света, господар мртвих, заштитник стада, али и вукова, који је називан и Даба, Дабо или Хроми Даба. Дабог је истовремено и бог племенитих метала, злата и сребра, проналазач и заштитник ковачке вештине.
Свети Сава Архиепископ Србски
После прихватања хришћанства, функције Дабога пренесене су на велике хришћанске свеце (Св. Јована, Св. Саву, Св. Арханђела, Св. Ђорђа, Св. Николу), а његов лик је преображен у сотону и Хромог Дабу, док је Перун претворен у Илију Громовника.
ПРОСЛАВА ВИДОВДАНА НА ГАЗИМЕСТАНУ (ФОТО: ПРОФИМЕДИА)
Једна од хипостаза Дабогових је вероватно и Вид, божански видар чије је име сачувано у великом србском празнику Видовдану.
Цар Тројан са три главе, који се помиње у једној скаски, вероватно је божанство блиско Триглаву јер је описан као ноћни коњаник. Како се у једној словеначкој бајци помиње чаробница Мокоши, могуће је да је богиња Мокош некада била позната Јужним Словенима.
ИЗВОР: опанак.рс
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ

КАРАЂОРЂЕВИЋИ И КАКО СУ НАС ПРОДАЛИ ВАТИКАНУ!

За време владавине Карађорђевића дошло је до договарања и потписивања Конкордата са Светом столицом (Ватиканом), за који се слободно може рећи да био камен...

КУЛТУРОЦИД: Како су нацисти уништили Народну библиотеку Србије!

Народна библиотека Србије настала је у Крагујевцу 12. јула 1838, у оквирима Министарства просвете, да би почетком наредне године била пресељена у Београд. У другој...

ЗАБРАЊЕНА ИСТОРИЈА СРБА И СЛОВЕНА: Како је стваран Мађарски народ?

У крајеве у којима сада станују, Мађари су дошли између 860 – 870. пoc. Христа. Грчки и латински писци, који говоре о њима, приказују...

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

НАЈПОПУЛАРНИЈЕ

НЕДАВНИ КОМЕНТАРИ