среда, 27 септембра, 2023
НасловнаВЕСТИВладан Вукосављевић: Територије данашње Хрватске и БиХ прогласити подручјем геноцида над Србима.
КАТЕГОРИЈА

Владан Вукосављевић: Територије данашње Хрватске и БиХ прогласити подручјем геноцида над Србима.

Није само Јасеновац. Мада убедљиво највеће српско стратиште, овај пакао на Земљи је само део мапе геноцида у тзв. НДХ.
Свака стопа данашње Хрватске и БиХ, била је место или део зоне у којој је почињен геноцид над Србима у периоду 1941-1945. али и 1914-1918. о чему се мање зна и учи.

Размишљам да покренем иницијативу да Република Србија прогласи целу територију данашње Хрватске и БиХ ПОДРУЧЈЕМ ГЕНОЦИДА над Србима у XX веку и да се обавеже на спровођење одређених активности с тим у вези.

Именовање ових простора ПОДРУЧЈЕМ ГЕНОЦИДА држава Србија би показала зрелост и одговорност а српски народ, где год да живи, добио би подстицај да се виталним питањима културе сећања на геноцид у XX веку бави и више и ангажованије.

На врло извесне бурне реакције на ово из Федерације БиХ и Хрватске уопште не би требало обраћати пажњу.

Њима је у интересу да се о геноциду и њиховој огромној историјској одговорности за два милиона убијених Срба у XX веку не зна ништа или зна мало и погрешно а нама је циљ управо супротан.

Верујем да би за све будуће генерације Срба било веома важно да територије Хрватске и БиХ препознају, виде и доживљавају као ПОДРУЧЈЕ ГЕНОЦИДА.

И да чине све како би сећање на помор Срба од стране већинских делова суседних народа, Хрвата и Бошњака, било заувек долично неговано, како због вечног пијетета према жртвама.

Тако и због изградње и јачања виталне националне свести о тим догађајима, њиховим мотивима, узроцима и садржају, како би се искључила свака могућност њиховог понављања.

Установљавање и мапирање појма ПОДРУЧЈЕ ГЕНОЦИДА над Србима у XX веку могло би да представља један од мудријих и далекосежно важних потеза овог нараштаја људи и одуживање бар малог дела дуга који имамо према нашим страдалим прецима-мученицима.
Владан Вукосављевић
ИЗВОР: Стање ствари, Фејсбук страница Владана Вукосављевића
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ

АНТИЧКА И СРЕДЊОВЕКОВНА ВАРОШИЦА “ГОТОВУША”. ЧЛАНАК О ВАРОШИЦИ НА ЈУГУ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ, ПОДНО ШАР ПЛАНИНЕ!

Постаје све луђе и луђе у наративу државе Србије, да смо спали на томе да се прича о северу покрајине а, не о остатку...

Историјски музеј Србије представио печат Стефана Немање: Печат купљен за 15.000 евра.

Историјски музеј Србије недавно је купио печат Стефана Немање у Сан Марину. Данас је тај печат званично представљен српској јавности на конференцији за медије...

Аукцијска кућа Артемиде асте: Договорена продаја печата Стефана Немање Историјском музеју Србије.

Колекционар србског средњовековног новца Жељко Кнежевић објавио је на свом фејсбук профилу да му је аукцијска кућа Артемиде асте послала мејл у којем га...

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

НАЈПОПУЛАРНИЈЕ

НЕДАВНИ КОМЕНТАРИ