четвртак, фебруар 29, 2024
НасловнаПРАВОСЛАВЉЕВољени србски патријарх први пут приказан као светац: Мозаик Светог патријарха Павла...
КАТЕГОРИЈА

Вољени србски патријарх први пут приказан као светац: Мозаик Светог патријарха Павла краси олтар цркве Светог Марка

Иако није званично канонизован, патријарх Павле је за народ био и остао светитељ. У олтару цркве Светог Марка у Београду осликан је у мозаику портрет Светог патријарха Павла, који је извела наша академска сликарка и мозаичарка Јелица Дурковић.

„Имала сам изузетну част и привилегију да изведем у мозаику портрет патријарха Павла.

Портрет у мозаику, Свети патријарх српски Павле

Обзиром да је патријарха Павле био наш савременик то је донело посебну тежину задатку који је био испред мене.

Његов однос према људима и благост коју је носио са собом довео је до тога да га народ јако цени и воли и још за живота доживљава као светитеља.

Велики изазов, а пре свега одговорност се налазила у покушају да се, свима нама знан, карактер патријарха Павла представи кроз најзахтевнију сликарску технику.
Сликарка Јелица Дурковић која је радила мозаик патријарха и старешина цркве Светог Марка протојереј-ставрофор хаџи Трајан Којић поред мозаика пре постављања

Надам се да сам бар делимично успела у томе да пренесем његов карактер и добру нарав“, наводи сликарка Јелица Дурковић која је извела овај изузетан мозаик.

У олтару цркве Светог Марка испод Богородице Ширшаја Небес и Причешћа апостола, урађен је мозаик на коме се налази десет литургичара.

Поред Светог Василија Великог, Светог Јована Златоустог и других великих литургичара приказан је и патријарх Павле.

“Црква Светог Марка рађена је у србско-византијском стилу и због тога су ови мозаици рађени по узору на старе византијске мајсторе да би се у потпуности постигло ликовно и архитектонско јединство.

У суштини, мозаик је јако захтеван као техника и то је колективан посао где се ми сви окупимо око једне идеје а затим касније разрађујемо и договарамо се како ћемо, у складу са захтевима, извести комплетан мозаик који се ради у више сегменага”, објаснила је сликарка и мозаичарка Јелица Дурковић за телевизију Храм.

ИЗВОР: Опанак

ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ

ВАРТОЛОМЕЈ СА ПРЕЗИРОМ О СРБИМА!(ВИДО)

Оче Епифаније имате реч! Хвала вам на лепом уводу. Да, долазила је његова светост и успео је за два дана да узнемири читаву Свету...

МИЛИЦА РАКИЋ ВЕЧНО ЖИВИ У МАНАСТИРУ ТРЕБИЊА! Њену фреску благословио је патријарх Павле ЛИЧНО! ТУГА ШТА НА ЊОЈ ПИШЕ.

Фреске Милице Ракић налазе се и у манастирској цркви манастира Тресије на Космају и у манастиру Ваведења Пресвете Богородице у Београду. Трогодишња Милица Ракић која...

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ: Чудесно житије Свете Великомученице Екатарине Александријске и Синајске.

Заиста је дирљив и чудесан живот Свете великомученице Екатарине Александријске и Синајске, који наша Црква прославља. Иако натпросечно образована и речита племкиња, заветовала се...

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

НАЈПОПУЛАРНИЈЕ

НЕДАВНИ КОМЕНТАРИ