понедељак, 4 децембра, 2023
НасловнаСРБСКА ИСТОРИЈАЗавереници побили ПРЕКО 100 ЧЛАНОВА династије Обреновић, а затим покрали НАЈВЕЋЕ СРБСКО...
КАТЕГОРИЈА

Завереници побили ПРЕКО 100 ЧЛАНОВА династије Обреновић, а затим покрали НАЈВЕЋЕ СРБСКО КУЛТУРНО БЛАГО

Одмах после убиства српског краља и краљице пуцано је и на краљичину рођену браћу, потпоручнике Николу и Никодија, председника владе Димитрија Цинцар Марковића и министра војног Милована Павловића.

У мајском преврату 1903. убијено је још око две стотине најближих сарадника србског краља али и 123 најближа члана краљевске породице Обреновић, а са циљем да више никада нико из ове србске краљевске династије не може да оствари претензију на србски престо.

Краљ и краљица су убијени из пиштоља, а потом су њихова беживотна тела избодена сабљама и, на крају, искасапљена секиром.

Раскомадане остатке тела српског краља и краљице завереници су ставили у лимени ковчег (Дока Трифковић Лимар је заварио ковчеге) и пожарним колима превезли до старе цркве Светог Марка на Ташмајдану и положили у гроб краљеве баке Анке Јеврема Обреновић.

Истог дана, одмах по изласку сунца, Београд је окићен заставама, а убице србске краљевске породице су парадирале Београдом са интимним деловима њихових тела натакнутим на сабље. Каква срамота, какво понижење!

О томе ко су и какви су били они који су убили србског краља и краљицу може се понешто закључити и из података да је у ноћи крвавог пира опљачкан дворски сеф из кога су украдени Хиландарска тапија и Мирослављево јеванђеље

Тапија је касније враћена и пренета у Народну библиотеку али не и Мирослављево јеванђеље, које је откривено код краља Петра Карађорђевића тек по отпочињању Првог светског рата.

Међутим, исте те године нестала је Тапија и никада више није пронађена.

Крађа и потоњи догађаји око Тапије били су везани искључиво за покушај прикривања чињенице да је крајем XVII века Хиландар као гранични манастир постао турска војна караула и да га је од Турака 1821. откупио Милош Обреновић.

Немогућност Милоша да у већој мери материјално помогне Манастир приморала је монахе да почну да се задужују код Бугара, што су они искористили за преузимање Хиландара под своје.

Љуба Ненадовић је 1859. у Хиландару затекао седамдесетак калуђера Бугара и неколико Македонаца, а крајем XIX века, по сведочењу Димитрија Аврамовића, познатог књижевника и сликара, у манастиру „живи педесетак монаха, од чега једва по који Србин“.

Хиландар у српске руке враћају краљ Александар Обреновић и краљица Драга Машин.

Пре него што је априла 1896. године као једини краљ присуствовао првим олимпијским играма модерног доба у Атини, Обреновић је на Велики петак посетио Свету Гору и Хиландар.

Краљ је свечано дочекан и испраћен лепо од братства манастира Светог Саве и Светог Симеона, као и од изасланика свих манастира светогорских.

Још пре доласка у Хиландар, Обреновић је по Ивану Павловићу, тадашњем србском конзулу у Солуну, послао, као поклон, шест хиљада динара у злату, који је конзул уручио представницима Хиландара (архимандриту Василију и Дамаскину).

Но, по доласку у Хиландар у ноћи између Великог четвртка и Великог петка, краљ Александар Обреновић одлучује да исплати све манастирске дугове, што пре одласка саопштава и манастирском братству.

Дан по Великом петку, српски краљ је засадио маслину и даривао братство са још 500 дуката, а архимандрит Василије у Савином пољу подиже чесму у знак сећања на његов боравак.

Међутим, у знак захвалности династији Обреновић хиландарско братство краља Александра дарива Мирослављевим евангелијем које постаје својеврсна веза између Обреновића и великог жупана рашке Стефана Немање, који је 29. септембра 1198. године написао и потписао Хиландарску повељу.

Писању и потписивању Повеље присуствовао је његов налмлађи син Растко који ће, пошто се изборио за самосталност рашке архиепископије од Византије 1219. године, поставити темеље Србске православне цркве.

ИЗВОР: Српска Историја

ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ

Тито је забранио да кренемо тенковима на Косово! Исповест Србина у Совјетској армији

Моја јединица је после ослобођења севера Србије требало да иде на Косово, али је Тито то изричито забранио. Побунили су се Шиптари, требало је...

„БЕЛА КРАЈИНА, СРБИ У СЛОВЕНИЈИ“: Изгубљено србско племе 500 година чува идентитет

Књига „Бела Крајина, Срби у Словенији“ у едицији „Корени“, коју објављује „Службени гласник“, доноси на више од 1.000 страница научна сведочанства која читаоца уводе...

(ВИДЕО) ОД СРБА НАПРАВИЛИ БУГАРЕ: Мало позната историја о ШОПИМА!

Мало позната историја о ШОПИМА: Шопи или Шопови је регионални назив који се употребљава за становнике настањене на централном Балкану, а који се по...

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

НАЈПОПУЛАРНИЈЕ

НЕДАВНИ КОМЕНТАРИ